-->

Упатство за подготовка на пациентот пред одредување серумско железо

Одредување на серумско железо не треба да се врши во тек на акутна инфекција.

Два дена пред посетата на лабораторија не треба да се консу мираат: сокови збогатени со витамини (боровинки, црни рибизли, капини, цвекло).

Кај пациентите на терапија со железо и/или мултивитамински препарати збогатени со железо / мерење на железо се врши:

  • 7-10 дена по перорално земање (на уста) на препаратот на железо;
  • 1 месец по интрамускулно примање на препарат на железо;
  • 3 дена по интравенско примање на препарат на железо.

Драги посетители! Нашата веб-страна користи колачиња со цел да ви го дадеме најрелевантното искуство со запомнување на вашите преференции и повторни посети. Со кликнување на „Прифати“, вие се согласувате да се користат СИТЕ колачиња.